STEAME GOES HYBRID - Linii directoare și recomandări de politici

Proiectul european STEAME GOES HYBRID este aprobat și cofinanțat de către Comisia Europeană, în cadrul programului Erasmus+ KA2, având o perioadă de implementare de 2 ani (mai 2021-aprilie 2023).

Scopul acestuia este să proiecteze și să dezvolte școli STEAME. STEAME înseamnă: știință, tehnologie, inginerie, arte, matematică și antreprenoriat. Școlile STEAME pot fi numite școli ale viitorului și țintesc să transforme cunoștințele în aptitudini și competențe, prin intermediul noii structuri, noii infrastructuri, și al activităților care sunt în concordanță cu cerințele actuale din domeniul educației, dar și de pe piața muncii.

În contextul erei digitale în care trăim, proiectul STEAME GOES HYBRID va dezvolta practici de învățare inovative prin intermediul noilor metode de învățare și formare, transferând activitățile STEAME din sala de clasă în mediul online și la distanță, în așa fel încât să fie obținută o abordare hibridă (blended learning – la clasă, alternativ cu online). Este extrem de important ca profesorii să fie conștienți de schimbările care apar, să se adapteze și să dezvolte o viziune bazată pe cooperare și progres, în funcție de nevoile elevilor de astăzi, dar și ale celor din viitor.

Prin urmare, dezvoltarea unui model nou de educație, care răspunde atât nevoilor și cerințelor elevilor, cât și ale societății contemporane, contribuie la distanțarea de sistemul de învățare tradițional și la intrarea în noua generație de sisteme digitale, care sunt îmbunătățite în mod constant prin intermediul elementelor de inteligență artificială.

 

Proiectul STEAME GOES HYBRID are drept scop obținerea următoarelor rezultate:

  1. Dezvoltarea unor modele pentru activități hibride STEAME (învățarea online și la distanță, bazată pe proiecte);

  2. Elaborarea unui Program de formare a profesorilor care are scopul de a facilita implementarea strategiei STEAME pentru învățare și creativitate;

  3. Stabilirea unui mecanism de certificare pentru școlile STEAME HYBRID și elaborarea de recomandări pentru politici educaționale.

 

Valorificarea rezultatelor obținute în cadrul proiectului va contribui la crearea metodelor hibride de predare și învățare de tip STEAME prin intermediul abordărilor inovative și a celor bazate pe tehnologiile digitale și va oferi soluții pentru mediul digital, adaptate în funcție de infrastructura existentă sau viitoare, inclusiv soluții pentru predarea hibridă. Resursele create pe durata proiectului  vor sprijini participarea profesorilor și a elevilor în activități pe bază de proiecte de tip STEAME în mediul online și la distanță, prin intermediul metodelor de învățare mixte/hibride, care vor spori nivelul cunoștințelor în domeniul tehnologiilor digitale și al comunicării. De asemenea, vor contribui la promovarea noilor tehnologii și a noțiunii de „cloud computing”, dar și navigarea în siguranță în spațiul cibernetic.

Coordonatorul proiectului este Cyprus Mathematical Society, iar partenerii sunt: Leafnet Ltd, Cyprus; DOUKAS School, Grecia; University of the Aegean, Grecia; Pedagogical University of Krakow, Polonia; ITC Pacle Morante Limbiate, Italia; European Digital Learning Network, Italia; Asociația „Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație”, România.

 

Mai multe informații despre proiect veți găsi pe site-ul oficial: www.steame-hybrid.eu sau www.cms.org.cy sau puteți să trimiteți un e-mail la adresa projects@cms.org.cy.