Să descoperim împreună tezaurul limbii române – Un program de educație prin lectură pentru copiii români din Italia

Header proiect

COMUNICAT DE PRESĂ

Ne face plăcere să anunțăm faptul că Asociația „Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație”(IDEE) în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Arhanghel Mihail”, Mirano, Italia, și Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Proroc Zaharia”, Monfalcone, Italia, au dezvoltat proiectul „Să descoperim împreună tezaurul limbii române! - Un program de educație prin lectură pentru copiii români din Italia” finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, prin care 50 de copii români din localitățile Mirano, Padova și Noale din regiunea Veneto și Monfalcone, din regiunea Friuli Venezia Giulia, vor participa la cluburile de lectură organizate în cadrul acestui program în perioada octombrie-noiembrie 2022.

Copiii vor primi gratuit materialele necesare și vor avea ocazia să își exerseze limba română într-un cadru atractiv, distractiv și prietenos. Autorii români care semnează cărțile lecturate sunt invitați să-și întâlnească cititorii chiar la ei acasă, în Italia. Astfel, copiii vor avea o experiență directă memorabilă, cu totul extraordinară, în care vor avea ocazia să îi cunoască pe autori, să le adreseze întrebări, să primească autografe și să afle povestea din spatele cărților pe care le citesc. Și, cine știe, impresionați de întreaga experiență, din rândurile lor se vor naște reprezentanți ai unei noi generații de scriitori.

Proiectul finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni își propune totodată să înființeze o bibliotecă în cadrul Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Arhanghel Mihail” din Mirano, Italia, și să înzestreze biblioteca din Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Proroc Zaharia”, Monfalcone, Italia. Cele două instituții vor primi, de asemenea, echipamente IT și mobilier adecvat pentru activități cu elevii.

Bibliotecile de la Mirano și Monfalcone își vor aștepta cititorii și după finalizarea proiectului. Centrul educațional de pe lângă Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Arhanghel Mihail” din Mirano va continua cluburile de lectură în limita a 20 de locuri pe grupă, inclusiv online, pentru copiii care se înscriu pentru cluburile de lectură la distanță, în următoarele șase luni de la data finalizării proiectului. De asemenea, centrul educațional de pe lângă Biserica Ortodoxă „Sfântul Arhanghel Mihail” va pune la dispoziție, la cerere, cadrelor didactice interesate, planul de lucru pentru cluburile de lectură, dacă acestea vor dori să replice această activitate și în alte regiuni ale Italiei.

Pentru înscrierea la cluburile de lectură în perioada de sustenabilitate persoanele de contact sunt doamna Mihaela Crețan, tel.: +393894760544, email: m_cretan@yahoo.com și doamna Gabriela Andraș, tel.: +393283122685, email: ela2001f@yahoo.com. Pentru continuarea cluburilor de lectură în alte localități din Italia sau la Mirano, independent de proiectul finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, prin achiziția licențelor pentru cluburile de lectură, persoana de contact este Mihaela Singer, mihaela_singer@yahoo.com.

Mulțumim lectorilor, doamnele profesoare Mihaela Crețan, Gabriela Andraș și Adriana Ioana Opriș, pentru că sunt alături de Asociația IDEE în acest proiect educațional, dar și părinților și copiilor interesați să cultive limba română și să păstreze legătura cu ancestrala noastră cultură românească!

Lectură plăcută, copii! Mult succes și voie bună! Vă așteptăm!

 

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Fisier